W świetle popularności napoju, jakim jest kawa, wyłonił się stosunkowo nowy zawód związany z jego przygotowywaniem i serwowaniem. Barista.
Osoba pracująca jako barista (albo znawca kawy) jest specjalistą w zakresie rodzajów kawy oraz różnorakich sposobów jej przygotowywania uzależnionego od gatunku kawy, rodzaju ziaren i mleka, stopnia ubicia, temperatury parzenia, ciśnienia wody w ekspresie.
To barista dobiera odpowiednie mieszanki ziaren, mieli je w stosowny sposób, parzy zależnie od oczekiwanego efektu. Do jego obowiązków należy również właściwa obsługa i konserwacja użytkowanego sprzętu, a także znajomość kultury picia kawy w różnych zakątkach świata.
Kursy baristów organizowane są przez różnorakie placówki szkoleniowe. Reprezentanci tego zawodu mogą startować i sprawdzać się w różnego rodzaju konkursach, z których do najbardziej prestiżowych należy World Barista Championship oraz w naszym kraju Mistrzostwa Polski Baristów.
Źródło: www.cdzdm.pl